Ministar odbrane SAD: Sirija još ima hemijsko oružje

Ministar odbrane SAD Džim Matis izjavio je danas da Sirija još poseduje hemijsko oružje.

Na konferenciji za novinare u Tel Avivu s izraelskim kolegom Avigdorom Libermanom, Matis je takodje rekao da su poslednjih dana sirijske vazduhoplovne snage razmestile svoje borbene avione što bi moglo da sugeriše da je Sirija zabrinuta zbog mogućih dodatnih udara SAD nakon napada krstarećom raketom u znak odmazde za navodnu upotrebu gasa sarin.

„Ne može biti sumnje u medjunarodnoj zajednici da je Sirija zadržala hemijsko oružje, kršeći svoj sporazum i saopštenje da ga je u potpunosti uklonila. Nema više nikakve sumnje“, rekao je Matis, kako prenose izraelski mediji.

Matis će se kasnije danas satati s izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom.

Liberman nije komentarisao novinske izveštaje da Izrael veruje kako Sirija i dalje poseduje jednu do tri tone hemijskog oružja.

Američki ministar je takodje rekao da je posvećen „bezbednosti Izraela“, a svoju izjavu je započeo tvrdnjom da Iran i dalje preti jevrejskoj državi.

On je rekao da zna da će Izrael uskoro obeležiti Dan sećanja na holokaust i da je svet dužan da osigura da se to nikada ne ponovi.

„Saradnja dve zemlje se nastavlja. Došao sam iz Saudijske Arabije i drugih poseta u regionu. Na sastanku s Libermanom obećali smo da uspostavimo jaku vezu izmedju Izraela i SAD“, rekao je američki ministar.

Na pitanje novinara da li je sirijska vojska premestila avione u rusku bazu u Latakiji Matis je odgovorio potvrdno.

On je istovremeno ocenio da Iran i dalje preti Izraelu i svojim susedima balističkim raketama i da Teheran radi s Hezbolahom da osigura da sirijski predsednik Bašar al-Asad ostane na vlasti.

Liberman je rekao da osovina zla Severna Koreja-Teheran-Damask Bejrut ostaje glavni problem ne samo za Izrael već i ceo svet optuživši Iran da pokušava da destabilizuje Bliski istok.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.