U trendu

Ministar odbrane SAD: Vakcinacija svih pripadnika vojske

VAŠINGTON – Vakcinacija svih pripadnika oružanih snaga protiv kovida-19 mora odmah početi, izjavio je danas američki ministar odbrane Lojd Ostin i naredio komandantima svih rodova američke vojske da planiraju „ambiciozne rokove za implementaciju“.

Prema podacima Pentagona, više od 800.000 pripadnika američkih oružanih snaga nije vakcinisano, prenosi AP.

Nakon što je vakcina kompanije Fajzer dobila puno odobrenje za upotrebu od američke Agencije za hranu i lekove, Ministarstvo odbrane je uvrstilo i ovaj preparat na svoju listu.

U dopisu Pentagona u koji je AP imao uvid, navodi se da ministar Ostin nije odredio precizan rok za okončanje vakcinacije pripadnika američke vojske, ali je naredio podnošenje redovnih izveštaja o dinamici imunizacije.

Jedan visoki zvaničnih ministarstva odbrane je izjavio Ostin jasno stavio do znanja vojnim komandama i službama da očekuje da se vakcinacija brzo sprovede – ne za nekoliko meseci, već za nekoliko nedelja.

„Da bismo odbranili ovu naciju, potrebna nam je zdrava i spremna odbrambena sila. Nakon brojnih konsultacija sa medicinskim stručnjacima i vojnim rukovodstvom i uz podršku predsednika, zaključio sam da je obavezna vakcinacija neophodna za zdravu vojsku koja je u stanju da odbrani američki narod“, poručio je Ostin.

Broj hospitalizacija među pripadnicima američke vojske se povećao u proteklih mesec dana, kao i broj smrtnih slučajeva koji je porastao gotovo za 30 odsto u poređenju sa prethodnim mesecom.

Pripadnici američkihz oružanih snaga rupe moćiće da se vakcinišu Fajzerovim preparatom u svojim bazama u SAD i širom sveta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.