U trendu

Ministar: Saveznici jedinstveni u podršci pomoći BiH

MADRID/SARAJEVO – NATO je odlučio da značajno pomogne BiH kako bi se ova zemlja smatrala delom jedinstvene evropske sigurnosne strukture, izjavio je danas u Madridu ministar odbrane u Savetu ministara BiH, Sifet Podžić, koji smatra da hrvatski predsednik Zoran Milanović svojim izjavama leči, kako kaže, neke svoje frustracije.

Podžić je rekao da je u NATO vladala određena zabrinutost po pitanju misije EUFOR-a i njenog mandata, kao i potencijalnnog veta, ali je Alijansa jasno poručila da su spremni da preuzmu ulogu u BiH ukoliko se to desi.

“Sinoć sam bio jako ponosan i drago mi je da su saveznici jedinstveni u podršci i pomoći Bosni i Hercegovini. Tema večere je bio Zapadni Balkan i NATO, ali se to pretvorilo u Bosna i Hercegovina i NATO savez zbog toga što sam ja bio jedini ne-NATO ministar odbrane koji je bio prisutan. Tokom rasprave 25 od 30 ministara je uzelo reč i pružili su nedvosmislenu podršku Bosni i Hercegovini. Za mene je najvažnije da je podržan paket pomoći za Bosnu i Hercegovinu”, kazao je Podžić, prenela je sarajevska N1 tv.

Po pitanju eventualnog ruskog veta u Savetu bezbednosti vezano za misiju EUFOR-a u BiH Podžić kaže da saveznici imaju plan za snažan odgovor.

“Saveznici spremaju snažan odgovor za tu mogućnost, a to je i njihova obaveza po Dejtonskom mirovnom sporazumu, prema aneksima 1a i 1b jer su oni zaduženi za provođenje mira na Balkanu”, naveo je Podžić.

Pojasnio je da je Bosna i Hercegovina već počela sa provođenjem mera iz novog NATO paketa za pomoć ovoj zemlji.

“NATO je na vanrednom samitu prošlog meseca odlučio da će ovaj paket pomoći i opreme biti dodeljen.To je juče ovde potvrđeno i to je za nas najvažnija stvar. Mi smo praktično stavljeni u punu arhitekturu buduće evropske sigurnosti kao da smo članica NATO saveza. To će BiH omogućiti brzo provođenje pregleda odbrane, modernizaciju oružanih snaga, ali i će pomoći i zbog problema koje BiH ima s budžetom”, kaže Podžić.

Ministar odbrane je takođe kazao kako bilo kakvi prigovori koji dolaze iz Repunlike Srpske neće sprečiti provođenje ovog plana, jer već postoje dokumenti koji su trasirali put BiH prema Alijansi.

Novinare je zanimalo i kako gleda na poslednje izjave koje je o BiH dao hrvatski predsednik Zoran Milanović, a Podžić je rekao:

“Ne mogu nikako da se složim sa uvaženim predsednikom Milanovićem s obzirom na to da on leči neke svoje frustracije. Vi znate da se desila polemika oko njegovog navodnog blokiranja puta Finske i Švedske u NATO tako da se ne slažem s njegovim izjavama koje je sinoć dao. Uostalom ni moj kolega Banožić se ne slaže s njegovim izjavama i mi s Republikom Hrvatskom imamo odličnu saradnju”, kazao je Podžić.

Na Milanovićeve tvrdnje da je Bosna i Hercegovina nestabilna i moguće opasna, Podžić ima kontra argument.

“Da budemo potpuno iskreni da je to tako ne bismo mi bili jedina zemlja članica MAP i na korak do punopravnog članstva u NATO. Valjda bi nam NATO rekao da smo nestabilna zemlja i mi na vas ne računamo, a dešava se suprotno. Mislim da je predsednik Milanović mislio da ostvari neke druge stvari preko ovog samita ali kao što vidite svi njegovi pokušaji završavaju fijaskom”, poručio je Podžić.

Podžić je iz Madrida pozdravio najavu dolaska britanskih vojnika i stručnjaka, ali i nemačkih vojnika u Bosnu i Hercegovinu.

Kako N1 saznaje iz Ministarstva odbrane na realizaciji planova koje je NATO napravio za Bosnu i Hercegovinu će raditi Ministarstvo odbrane, sigurnosti i spoljnih poslova, a već iduće sedmice se očekuje dolazak zvaničnika NATO-a u Sarajevo na novu rundu razgovora.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.