U trendu

Ministar spoljnih poslova Austrije putuje u Teheran

BERLIN – Austrijski ministar spoljnih poslova Aleksander Šalenberg najavio je da će ovog vikenda otputovati u Teheran u trenutku kad evropske zemlje ulažu napore da se iranski nuklearni sporazum sa svetskim silama „održi u životu“.

Šalenberg je posle sastanka sa svojim nemačkim kolegom Hajkom Masom u Berlinu izjavio da će u subotu i nedelju preneti „evropsku poruku“ Teheranu nakon što se ove nedelje bude sastao i sa šefom spoljne politike Evropske unije Žozepom Borelom, prenosi AP.

Napetosti neprestano rastu od 2018. godine, kada je predsednik Donald Tramp izvukao SAD iz nuklearnog sporazuma Teherana sa svetskim silama. Trampova administracija ponovo je uvela oštre sankcije Iranu kao deo njegove „kampanje maksimalnog pritiska“ na Islamsku republiku.

Iran je od tada počeo da krši odredbe sporazuma iz 2015. godine koje ograničavaju njegovo obogaćivanje uranijuma.

Preostali potpisnici – evropski trio Nemačke, Francuska i Britanija, plus Rusija i Kina – pokušavali su da održe sporazum. Iako Austrija nije deo sporazuma, o njemu se u velikoj meri pregovaralo u Beču.

Evropljani su saglasni da „moraju da doprinesu da se situacija razjasni“, rekao je nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas. „Strategija ‘maksimalnog pritiska’ nije perspektivna po našem mišljenju, ali pojačali smo pritisak na Iran“, rekao je Mas i pozdravio nameru Šalenberga da otputuje u Teheran.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.