U trendu

Ministarstva odbrane Izraela i Turske obnovili kontakte

ANKARA – Ministar odbrane Izraela Beni Ganc naložio je svojoj kancelariji da ponovo uspostavi radne kontakte sa Turskom, nakon sastanka danas u Ankari sa turskim kolegom Hulusi Akarom.

„Kao što je dogovoreno na našim sastancima, dao sam instrukcije svom osoblju da započne procedure potrebne za nastavak radnih odnosa“, rekao je Ganc na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Akarom, prenosi Rojters.

Dodaje da je održavanje otvorenog dijaloga u odnosima Izraela i Turske ključno za rešavanje otvorenih pitanja.

Turski ministar odbrane Hulusi Akaro je rekao da bi bolji odnosi sa Izraelom olakšali rešavanje nekih pitanja oko kojih postoje nesuglasice, kao oko onog o Palestini.

„Unapređenje naših odnosa i saradnje sa Izraelom, posebno u oblastima kao što su odbrana, bezbednost i energija, dovešće do važnih napredaka u pogledu regionalnog mira i stabilnosti“, zaključuje Akar.

Planirano je da se Ganc sastane i sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom.

Odnosi između Izraela i Turske su narušeni od 2011. godine, kada je Ankara proterala izraelskog ambasadora, reagujući na izraelski napad na brod „Mavi Marmara“ koji je nosio humanitarnu pomoć Gazi, kada je poginulo više turskih državljana.

Ranije ove godine, izraelski predsednik Isak Hercog posetio je Ankaru, što je ujedno i prva posete jednog izraelskog lidera Turskoj od 2008. godine, podseća britanska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar