U trendu

Ministarstvo poljoprivrede: Ukrajina izgubila četvrtinu svojih obradivih površina

Ukrajina je izgubila četvrtinu svog obradivog zemljišta zbog ruske okupacije nekih oblasti na jugu i istoku zemlje, saopštilo je danas ukrajinsko ministarstvo poljoprivrede navodeći da to ipak ne predstavlja pretnju za bezbednost zemlje u hrani. 

„Uprkos gubitku od 25 odsto obradivog zemljišta, struktura zasejanih useva ove godine je više nego dovoljna da osigura potrošnju“ ukrajinskog stanovništva, rekao je pomoćnik ministra poljoprivrede Tarasa Visotskij, na konferenciji za novinare.

„Ukrajinski poljoprivrednici uspeli su da se pripreme relativno dobro za setvu pre početka rata“, dodao je on.

On je rekao da je u februaru Ukrajina već uvezla oko 70 odsto potrebnog djubriva, 60 odsto fitosanitarnih proizvoda i oko trećinu od potrebnog goriva za setvu.

Vistockij je rekao da je potrošnja takodje pala zbog velikog raseljavanja stanovništva i migracije van zemlje.

Više od sedam miliona Ukrajinaca interno je raseljeno prema Medjunarodnoj organizaciji za migracije i Visokom komesarijatu UN za izbeglice. Na to se dodaje 7,3 miliona koji su pobegli u inostranstvo, od kojih više od polovina u Poljsku.

Medjutim ruska blokada više ukrajinskih regiona i blokada izvoza žitarica koju je nametnula ruska flota u Crnom moru primorala je ukrajinske poljoprivrednike da promene sastav toga što seju i količine, rekao je Visotskij. 

Pre rata Ukrajina je imala više od trideset miliona hektara obradivog zemljišta, prema nevladinoj medjunarodnoj organizaciji Svetski data centar-Ukrajina.

Iako Visotskij smatra da će posledica ruske invazije imati ograničen uticaj na unutrašnje ukrajinsko tržište, nemogućnosti izvoza žitarica ka inostranstvu izaziva strah da će nastati  „uragan gladi“ u narednim mesecim, prema UN.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski upozorio je 6. juna da je trenutno izmedju 20 i 25 miliona tona žitarica blokirano i da bi ove jeseni ta količina mogla da poraste na 70 do 75 miliona tona.

Rusko-ukrajinski konflikt suprotstavio je dve supersile za žitarice, Rusija i Ukrajina zajedno obezbedjuju 30 odsto svetskog izvoza žita. Rat je izazvao skok cena žitarica i ulja.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar