U trendu

Ministarstvo pravde: Elektronsko plaćanje sudskih taksi

BEOGRAD – Ministarka pravde Maja Popović navela je da je Ministarstvo pravde, uz integraciju sa sistemom Kancelarije za IT i eUpravu „+ePlaćanje“, razvilo portal za online plaćanje sudskih taksi „eplacanje.sud.rs“ kojim je svim strankama, fizičkim i pravnim licima, data mogućnost da na jednom mestu izvrše uvid u razrezane sudske takse na svom predmetu i da ih istovremeno izmire elektronskim plaćanjem, odnosno putem interneta.

„Sistem je omogućen u svim osnovnim, višim i privrednim sudovima.
Plaćanje se vrši platnim i kreditnim karticama sa Portala Pravosuđa odabirom opcije ‘plati’ za unapred određenu taksu bez potrebe odlaska u banku, poštu ili prekucavanja podataka o iznosu, pozivu na broj, primaocu i broju računa u mobilne i druge aplikacije“, navela je ministarka Popović.

Prema njenim rečima, potvrda o plaćanju takse se dostavlja stranci na označenu adresu elektronske pošte, a informacije o realizaciji transakcije su sudu elektronski dostupne i u okviru samog sistema se automatski rasknjižavaju, a što stranke i sud dodatno oslobađa dostavljanja dokaza o uplati takse, saopštila je Pres služba Ministarstva pravde.

Prilikom procesa +ePlaćanja takođe se naplaćuje provizija, koja je jasno iskazana i koju propisuje banka preko koje se vrši +ePlaćanje.

O zaštiti podataka platne kartice stranke brine softver odabrane banke koji je u obavezi poštovanja stiktnih propisa u vezi zaštite podataka svojih klijenata uz istovremeno poštovanje pravila organizacija kao što su „Visa“ i „Master card“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.