U trendu

Ministarstvo zdravlja razvija dve nove platforme za vakcine

MOSKVA – Rusko Ministarstvo zdravlja razvija dve nove tehnološke platforme za stvaranje vakcina, izjavio je danas šef Odeljenja za državnu regulaciju i cirkulaciju farmaceutskih proizvoda Filip Romanov.

„Rusko Ministarstvo zdravlja posvećuje veliku pažnju ovom pitanju, posebno u vezi sa vakcinama, … trenutno Ministarstvo zdravlja radi na stvaranju dve alternativne tehnološke platforme za razvoj vakcina zasnovanih na česticama sličnim virusima i na oslabljenom virusu“, rekao je Romanov, preneo je TAS S.

Prema njegovim rečima, ove i naredne godine Institut za istraživanje gripa planira da započne klinička ispitivanja vakcina razvijenih na ovim tehnološkim platformama.

Romanov je na okruglom stolu o olakšavanju naučnih istraživanja u farmaciji i zdravstvenoj zaštiti u Rusiji povodom Svetskog Dana zdravlja i Godine nauke i tehnologija, dodao da se posebno vakcine protiv rotavirusnih infekcija razvijaju na osnovu ovih platformi.

On je naglasio da je prisustvo tehnoloških rešenja i nacrta ključni prioritet u obezbeđivanju spremnosti za buduće pretnje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.