U trendu

Ministri CG Ukrajine i SMakedonije i o autokefalnosti CPC

BERLIN – Ministar spoljnih poslova Crne Gore Ranko Krivokapić danas se sastao u sa šefovima ukrajinske i makedonske diplomatije Dmitrom Kulebom i Bujarom Osmanijem u Berlinu, a tokom odvojenih razgovora, kako je saopšteno crnogorskog Ministarstva spoljnih poslova, između ostalog, dotakli su se i pitanja autokefalnosti takozvane crnogorske pravoslavne crkve.

„Kuleba je poželeo Crnoj Gori da obnovi svoju autokefalnost u što skorije vreme, kao što je to Ukrajina uradila posle više stotina godina borbe, smatrajući to u datim okolnostima temeljnim pitanjem odbrane nezavisnosti države“, navedeno je u saopštenju, a prenose podgoričke Vijesti.

Krivokapić je imao i odvojen susret sa ministrom spoljnih poslova Severne Makedonije Bujarom Osmanijem kojem je, kako se navodi, čestitao „obnovu Ohridske arhiepiskopije kao kanonske pravoslavne crkve“, što je, kako je kazao, osnov za formalno dobijanje Tomosa.

„U zajednickoj želji za skorom obnovom pravoslavne crkve Crne Gore, Krivokapić je iskazao posebno priznanje za istrajnost koja je trajala od uspostavljanja Republike Severne Makedonije u sastavu SFRJ“.

Kako se dodaje, na sastanku je izražena spremnost Severne Makedonije da u preambuli Ustava koji ce biti izmenjen u susret članstvu u EU, crnogorski narod dobije svoje mesto, čime će se stvoriti bolji uslovi života za Crnogorce u Severnoj Makedoniji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar