U trendu

Ministri EU odbacili tursko korišćenje migrantskog pritiska za političke svrhe

Ministri unutrašnjih poslova zemalja članica EU snažno su večeras odbacili tursko korišćenje migrantskog pritiska za političke svrhe i izrazili odlučnost da efikasno štite spoljne granice Unije.

U zajedničkoj izjavi posle vanrednog sastanka u Briselu, ministri su pozvali Tursku da „u potpunosti sprovede odredbe sporazuma iz 2016. godine“, zaključenog s EU posle migrantske krize iz 2015. godine, navodi Frans pres.

Turska se tim sporazumom obavezala da zaustavi talase ilegalnih migracija u Evropu, u zamenu za novčanu pomoć od nekoliko milijardi evra za izbeglice na turskom tlu.

Ministri su izrazili solidarnost sa zemljama na svojim spoljnim granicama koje su pod migrantskim pritiskom i naveli da će nastaviti tesno da saradjuju sa zemljama Zapadnog Balkana u upravljanju migrantskim tokovima, prenosi Hina.

„Evropska unija i njene zemlje članice ostaju odlučne u zaštiti spoljnih granica EU. Ilegalni prelasci neće biti tolerisani. U tom pogledu, EU i njene zemlje članice preduzeće sve potrebne mere u skladu s pravom EU i medjunarodnim pravom“, navodi se u izjavi.

Hiljade migranata pokušavaju da predju iz Turske u Grčku otkako je Ankara pre nekoliko dana saopštila da više neće poštovati sporazum sa EU iz 2016. godine.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da EU treba da podrži turske inicijative za rešavanje sukoba u Siriji ako želi da okonča migrantsku krizu.

„Ako evropske zemlje žele da reše problem, onda moraju da podrže politička i humanitarna rešenja Turske u Siriji“, rekao je Erdogan u Ankari.

Turska očekuje pomoć saveznika u vreme intenziviranja sukoba u sirijskoj provinciji Idlib, udaljenoj nekoliko desetina kilometara od turske granice. Turska i sirijski pobunjenici koje podržava u Idlibu se bore protiv snaga sirijske vlade koje imaju podršku Rusije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.