U trendu

Ministri NATO sastaju se da bi pripremili samit u junu

BRISEL – Ministri spoljnih poslova i odbrane država članica NATO-a održaće dve videokonferencije u sklopu priprema za sastanak na vrhu sredinom meseca.

Ministri će razgovarati o zajedničkoj izjavi koja se usaglašava za samit koji će biti održan 14. juna u Briselu, kojim će se potvrditi jedinstvo 30-članog saveza i koji će se usredsrediti na buduće pretnje i izazove, preneo je AP.

„Ovo je ključni trenutak za našu alijansu i našu kolektivnu bezbednost“, rekao je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg uoči sastanaka.

„U konkurentnijem i nepredvidivijem svetu potrebno nam je transatlantsko jedinstvo“, istakao je on.

Glavni izazov je suočavanje sa, kako navodi američka novinska agencija, sve agresivnijom Rusijom, čiji je ministar odbrane najavio juče da će Rusija uspostaviti 20 novih vojnih jedinica u svom zapadnom sektoru ove godine kako bi se suprotstavila, kako je navela, sve većoj pretnji NATO.

Takođe, će se razgovarati i o usponu Kine i uticaju klimatskih promena – dve ključne stvari za koje je zainteresovana administracija Džoa Bajdena, a i o protivraketnoj odbrani, sajber i hibridnom ratu i upotrebi dezinformacija.

Biće reči i o završetku NATO operacija u Avganistanu.

Bajden se obavezao da će američke trupe povući iz Avganistana do 11. septembra.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.