U trendu

Ministri policije EU o Belorusiji i migrantima iz Iraka

BRISEL – Ministri policije zemalja Evropske unije će na vanrednom sastanku 18. avgusta razmatrati povećanje ilegalnih graničnih prelazaka migranata iz Belorusije u Litvaniju, saopšteno je danas iz delegacije Slovenije koja predsedava EU.

Predstavnici granične agencije EU Fronteks i Evropol će takođe učestvovati na video konferenciji, dodaje Rojters.

„Sa situacijom na granici Belorusije i Litvanije, Evropska unija je pod ozbiljnom bezbednosnom pretnjom. Prisustvujemo državno sponzorisanom korišćenju ilegalnih migranata kao vid oružja u Belorusiji“, navodi se u saopštenju Slovenije.

Slovenija je pozvala na akciju, navodeći da je jedan od ciljeva da se ministri dogovore o merama kojim bi se zaštitio ovaj deo spoljne granice EU, a namera je i da se nastavi sa podrškom Litvaniji.

Evropska unija pozvala je beloruskog izaslanika u Briselu u sredu i održala razgovor sa iračkom vladom nakon optužbi na račun Minska da koristi ilegalne migrante, uglavnom Iračane, kao političko oružje protiv sankcija EU koje su uvedene bivšoj sovjetskoj republici.

Šef diplomatije Evropske unije Žozep Borelj i ostali zvaničini EU su takođe pokušali da nađu rešenje sa iračkom vladom, koje bi moglo da uključi suspenziju letova iz Bagdada u Minsk.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.