U trendu

Ministri se, ipak, neće sastati sa Iranom u Njujorku

NJUJORK – Šefovi diplomatija Velike Britanije, Kine, Francuske, Nemačke i Rusije neće se ove nedelje sastati sa Iranom na skupu Ujedinjenih nacija kako bi razgovarali o povratku pregovorima o nuklearnom sporazumu, izjavio je visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku Žozep Borelj.

Diplomate su planirale ministarski sastanak strana iz nuklearnog sporazuma iz 2015. godine na marginama zasedanja Generalne skupštine UN, piše Rojters.

„Neke godine se desi, neke ne. To svakako nije na dnevnom redu“, rekao je Borelj.

„Vazna stvar nije ministarski sastanak već volja svih strana da nastave pregovore u Beču“, rekao je on dodajući da će se danas sastati sa iranskim ministrom spoljnih poslova Hoseinom Amirabdolahijanom.

Svetske sile održale su šest rundi indirektnih razgovora između SAD i Irana u Beču kako bi pokušale da utvrde kako se obe zemlje mogu vratiti u nuklearni pakt, koji je bivši američki predsednik Donald Tramp napustio 2018. godine.

Tramp je nametnuo oštre sankcije Iranu, koji je tada počeo da krši ograničenja iz nuklearnog sporazuma.

Teheran je rekao da njegov nuklearni program nema vojne, već samo mirne energetske svrhe.

Pregovori u Beču prekinuti su u junu nakon što je Ebrahim Raisi izabran za predsednika Irana.

Borelj je rekao da će danas izvršiti pritisak na ministra Amirabdolahijana da nastavi pregovore što je pre moguće.

„Nakon izbora, novo predsedništvo je zatražilo odlaganje kako bi se u potpunosti razmotrili pregovori i bolje razumelo sve o ovom vrlo osetljivom pitanju“, rekao je Borelj.

„Leto je već prošlo i očekujemo da se razgovori uskoro mogu nastaviti u Beču“, dodao je.

Francuski ministar spoljnih poslova Žan Iv Le Drijan rekao je u ponedeljak da se pregovori moraju ponovo pokrenuti, signalizirajući da će doći do ministarskog sastanka stranaka iz nuklearnog sporazuma.

„Moramo iskoristiti ovu nedelju da ponovo pokrenemo ove razgovore. Iran mora prihvatiti da se vrati što je brže moguće tako što će svoje predstavnike imenovati za pregovore“, rekao jeLe Drijan.

Iranska misija pri Ujedinjenim nacijama nije odmah odgovorila na zahtev za komentar.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.