U trendu

Minsk: Konsultacije SB UN o migrantima su inscenirane

MINSK – Ministarstvo spoljnih poslova Belorusije je saopštilo danas da su zatvorene konsultacije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o situaciji oko nagomilavanja migranata u blizini zapadnih granica Belorusije veštački inscenirane, s ciljem da bi se naknadno donele neosnovane optužbe na račun Minska.

“Inicijatori su zemlje EU i SAD. Svrha ovog orkestriranog događaja je da kreira još jednu vest za neosnovane optužbe protiv Belorusije. Ovo je stara propagandna Gebelsova tehnika: ponavljajte laž dovoljno često i ona postaje istina”, izjavio je portparol beloruskog ministarstva spoljnih poslova Anatolij Glaz za rusku agenciju TAS S.

Iz očiglednih razloga je, prema njegovim rečima, pokušano izvrtanje jasne činjenice da su uzrok globalne migrantske krize nezakonito mešanje zapadnih zemalja u unutrašnje stvari drugih zemalja, vojne intervencije i uništenje jednog broja država.

U ovoj situaciji Minsk je “samo tranzitna zemlja, koja, inače snosi značajne troškove”.

“Zemlje EU, članice najmoćnijeg NATO bloka, prave se lude, govoreći kako Belorusija navodno ugrožava mir i smatra se agresorom”, izjavio je taj dipomata.

On je dodao da se u 2020. godini pola miliona novih izbeglica naselilol u EU, bez političkih posledica.

Istovremeno, “dve ili tri hiljade izbeglica koji traže da preko Belorusije dođu do Evrope, koja ih je pozvala, označeno je kao ‘hibridni rat“, istakao je Glaz.

SAD, Ujedinjeno Kraljevstvo i evropske države koje su članice SB UN pozvale su danas na mere protiv beloruskih vlasti, koje su navodno krive za podsticanje migrantske krize na granici sa Poljskom, što, kako je ocenjeno, predstavlja pretnju za regionalnu bezbednost.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.