Minsk ocenio rezoluciju EP o Belorusiji kao agresivnu

Ministarstvo spoljnih poslova Belorusije saopštilo je da rezolucija Evropskog parlamenta o situaciji u Belorusiji koja je usvojena danas ima agresivan ton i ne sadrži nijednu konstruktivnu ili uravnoteženu ideju.

U saopštenju, koje je preneo TASS, se podvlači da se Ministarstvo spoljnih poslova uverilo u „nerazumevanje Evropskog parlamenta procesa koji se odvijaju u Belorusiji i apsolutnu odvojenost od stvarnosti, zbog čega i sami gradjani EU kritikuju ovo telo.“

Minsk je izrazio razočaranje što EP, koji sebe smatra ozbiljnom, objektivnom i demokratskom strukturom, „nije uspeo da pronadje dovoljno političke volje da pogleda dalje od svog nosa, da prevazidje pristrasnost i da ne postane talac klišea.“

„Evropski poslanici mogli bi da porade na minimalnim poznavanju medjunarodnog prava i poštovanju suvereniteta drugih država. To bi mnogo više doprinelo stvarnom napretku u medjunarodnim odnosima od pokazane namere da se nekome nametne sopstveno mišljenje, vlada svetom ili bar čitavom Evroazijom“, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Evropski parlament je danas odbio da prizna Aleksandra Lukašenka kao beloruskog predsednika i zatražio je oštre sankcije protiv zvaničnog Minska, uključujući i finansijske.

Takodje je preporučilo da se razmotri mogućnost da se sankcije uvedu i ruskim državljanima koji su direktno uključeni u podršku Lukašenku.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.