U trendu

Mirno jutro nakon sinoćnih protesta u Hongkongu

HONGKONG – Prodavnice, poslovni objekti i stanice podzemne železnice u Hong Kongu ponovo su jutros otvoreni kao i obično, posle haotičnog vikenda kada je policija koristila vodene topove, suzavac i gumene metke protiv demonstrnata koji su blokirali puteve i bacali benzinske bombe ispred sedišta vlade.

Na hiljade antivladinih demonstranata trčalo je ulicama podmećući ulične požare i blokirajući puteve u srcu bivše britanske kolonije, prenosi Rojters.

Snage bezbednosti su krenule u gašenje vatre, a policija je juče ispalila suzavac kako bi rasterala demonstrante.

Policija je jutros izdala saopštenje u kojem je izrazila „oštru osudu“ nakon što protest koji je započeo mirno prerastao u nasilje u nekim poslovnim, trgovinskim i turističkim delovima grada.

Demonstracije su počele pre tri meseca zbog mešanja Pekinga u unutrašnje poslove Hong Konga uprkos obećanjima Kine da će gradu dati sveobuhvatnu autonomiju, navodi britanska agencija.

Početni povod za proteste bio je sporni nacrt zakona o izručenju, koji je sada povučen, a koji bi omogućio slanje ljudi u kontinentalnu Kinu na suđenje.

Protesti su se proširili na druge zahteve, uključujući opšte biračko pravo i nezavisnu istragu o izveštajima da je policija koristila prekomernu silu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.