U trendu

Mišel: Nećmo tolerisati ”ruski rulet” sa civilima

BRISEL, 25. maja ( Tanjug) – Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel izjavio je da su se lideri EU brzo dogovorili ne samo da osude već i uvedu ekonomske sankcije Belorusiji zbog ”neočekivanih, šokantnih i sakandaloznih” dešavanja oko prinudnog sletanja aviona ”Rajanera” na aerodrom u Minsku.

”Nećemo tolerisati igranje ‘ruskog ruleta’ sa životima nedužnih civila. Rakcija EU je večeras bila brza kako je i zahteva situacija”, poručiuo je sinoć u Briselu Mišel na samitu EU.

Nakon večere lidera EU, Mišel je naglasio da je Evropski savet osudio i ”ilegalne, provokativne i remetilačke” aktivnosti Rusije i potvrdio solidarnost sa zemljama Istočnog partnerstva i Češkom.

”Odlučili smo da šef diplomatije EU u junu predstavi izveštaj sa političkim opcijama koji bi obezbedio jasno političku orijentaciju u odnosima sa Rusjom”, rekao je Mišel.

On dodaje da su lideri razmatrali načine kako da poboljšaju mogućnnost EU da odbrani sopstvene interese i promoviše evropske vrednosti u odnosima sa Rusijom.

Tokom večere, EU ideri su pozdravili prekid vatre na Bliskom istoku i pozvali na političko rešenje u okvirima principa dve države, Izraela i Palestine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.