U trendu

Mišel: Potrebna politička volja na Zapadnom Balkanu i dogo

KRANJ, 6. oktobra ( Tanjug) – Predsednik Evropskog saveta, Šarl Mišel,
izjavio je danas da region Zapadnog Balkana ima strešku važnost za EU, a da su lideri EU na samitu jasno potvrdili posvećenost evropskoj perspektivi i i želju za napretkom u procesu proširenju.

Mišel je na kraju samita EU Zapadni Balkan podsetio da su fundamentalne vrednosti, vladavina prava, borba protiv korupcije su u DNK EU projekta, a što je ono što bi vlasti na Zapadnom Balkanu trebalo da žele i za svoja društva.

„Od ključne važnosti je i povezanost reformi i investicija. Tu smo obezbedili paket novca koji je bez presedana kako bi povezali Zapadni Balkana sa EU prioritetima i kako bi poboljšali regionalnu saradnju što je ključno za budućost“, poručio je Mišel.

On je naveo Zelenu i Digitalnu agendu ako zajedničke prioritete i ocenio da će evropske investicije doprinenti boljoj vidljivosti priustva EU na Zapadnom Balkanu i građanima pokaziti konkreten dobrobiti partnerstva sa Unijom.

Predsednik Evropskog saveta kaže da se na samitu lidera razgovaralo o konfliktima u regionu, koji su nasleđeni iz prošlosti, a da je zajednička poruka EU da će pomoći i posredovati u iznalaženju rešenja i puta napred.

„Ali na prvom mestu potrebne su nam političke odluke u samim zemljma regiona kako bi došlo do napretka“, kaže Mišel.

Šarl Mišel kaže da nije tajna da se u EU vodi debata o kapacitetu primanju novih članova i ocenjuje je neophodno da i po tom pitanju dođe do potrebnog napretka.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.