U trendu

Mišel: Vreme za novi zamah EU, sastanak s liderima ZB u junu

SARAJEVO – Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel izjavio je danas tokom posete BiH da je vreme za novi zamah u napretku evropskih integracija i najavio sastanak lidera 27 zemalja članica EU sa liderima Zapadnog Balkana u junu.

„Ja sam istinski uveren da Zapadni Balkan treba Evropskoj uniji, ali jednako tako i Uniji treba Zapadni Balkan. Vreme je za jedan novi zamah u EU“, kazao je Mišel nakon sastanka sa članovima Predsedništva BiH.

On je rekao i da je želja Brisela da se produbi saradnja i nastavi dijalog.

„Hteo sam iz prve ruke da čujem vaše zabrinutosti, da saznam vaše prioritete kako bismo našli način na koji vam mi kao EU možemo pomoći. Dok se mi ovde obraćamo Rusija vrši napad na ukrajinski narod, a 90-tih godina BiH je na svojoj koži osetila užasne posledice rata. Znate koliko je važna naša podrška, da zajednički delujemo“, rekao je Mišel.

Predsednik Evropskog saveta kazao je kako posledice rata u Ukrajini osećaju svi pođednako na evropskom kontinentu, bez obzira da li se radi o promenama u cenama nafte, hrane ili uopšte energenata, prenosi Klix.ba.

„Pre nekih 20 godina na samitu u Solunu izneto je čvrsto opređeljenje o evropskoj budućnosti za celi region kojem moramo pristupiti na jedan novi način. Danas smo izašli s predlogom da u junu u okviru Saveta razgovaramo na temu jedne geopolitičke zajednice, formata ili platforme koji neće ni na koji način umanjiti značaj procesa evropskih integracija, već mi želimo da ubrzamo političku integraciju, jedan od najvećih prioriteta za EU. Zaista verujem u budućnost zacrtanu u 14 ključnih prioriteta“, kazao je Mišel.

On je dodao da izazovi sa kojima se Evropa suočava zahtevaju nov način rada.

„Mi moramo naći način da ubrzamo proces evropskih integracija, moramo uzeti novi zamah za reforme. Takođe, veoma važno je da se politički lideri sastaju u poverenju i kulturi dijaloga“, naglasio je Mišel.

Predsednik Evropskog saveta se u zgradi Predsedništva BiH sastao sa predsedavajućim Predsedništva Šefikom Džaferovićem, elanom Predsedništva Miloradom Dodikom, a sastanku iz zdravstvenih razloga nije prisustvovao član Predsedništva Željko Komšić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar