U trendu

Mišel:Cilj samita u Sloveniji jačanje saradnje i ekonomski oporavak Zapadnog Balkana

Samit EU-Zapadni Balkan 6.oktobra u Sloveniji će „ponovo ukazati na strategijsku važnost regiona za Uniju“, a ključne finansijske institucije će na ovom skupu predočiti kako pomoći oporavak regiona, dok će čelnici EU i Zapadnog Balkana obrazložiti kako da se produbi politički dijalog, bezbednosna i regionalna saradnja i rešavaju sporovi.

To je u poruci učesnicima samita istakao predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel koji je podvukao da će bitna tema biti i angažovanje Unije na Zapadnom Balkanu.

Mišel je naveo da će na posebnom zasedanju predstavnici Regionalnog saveta za saradnju, Evropske investicione banke, Evropske banke za obnovu i razvoj i Svetske banke „izneti svoja vidjenja, a težište će biti na jačanju našeg angažovanja kako bi se pospešili društveno-ekonomski oporavak i postojani razvitak“ regiona.

Kao i da se „snažnije podupre boljitak posle pandemije na temelju EU Ekonomsko-investicionog plana za Zapadni Balkan“.

Na drugom zasedanju na samitu će čelnici EU i vodje sa Zapadnog Balkan „imati priliku da stave do znanja kako se može produbiti naš politički dijalog, bezbednosna saradnja i strategijsko angažovanje, uz ponovnu potvrdu zajedničkog opredeljenja kad je reč o delanju u cilju snažnje, stabilne i ujedinjene Evrope“ .

Predsednik Evropskog saveta, tela u kojem su šefovi država ili vlada EU, navodi da će na radnoj večeri biti razmotrena uloga Unije na svetskoj pozornici u svetlu dogadjaja u Avganistanu, bezbednosnog pakta SAD-Velika Britanija-Australija i razvoja veza EU s Kinom.

I, po njegovim rečima, „kako smo to utvrdili EU Strategijskim programom 2019-2024, potrebno je da Unija nastavi strategijsko delovanje i ojača sposobnost da bude samostalni činilac kako bi očuvala svoje interese, pospešila sopstvene vrednosti i životni put, kao i da pomogne oblikovanju budućnosti sveta“.

Čelnik Evropskog saveta naglašava da to „od EU traži da bude prodornija i delotvornija, dok odnosi s našim transatlantskim partnerima i silama u usponu moraju biti ključni sastavni deo naše snažne spoljne politike“.

„Ciljevi EU s tim u vezi“, objašnjava Mišel, „nisu se promenili, ali najnovija zbivanja zahtevaju od nas da razmotrimo kako ih najbolje možemo ostvariti“.

„Ključno je da tu postoje zajednička razumevanja globalnih izazova i načina da se s njima uhvatimo u koštac, bilo da je to klima, energija, trgovina ili bezbednost…a najvažnije da smo oko toga jedinstveni“, zaključio je Šarl Mišel.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.