U trendu

Misija Šendžou-14 će sprovesti 24 medicinska eksperimenta u svemiru

Tajkonauti posade Šendžou-14 će izvesti 24 medicinska eksperimenta u orbiti tokom šestomesečnog boravka u kineskoj svemirskoj stanici, saopštila je u četvrtak Kineska svemirska agencija za misije sa ljudskom posadom.

Kako prenosi Kineska medijska grupa (CMG), ovi svemirski medicinski eksperimenti su uglavnom osmišljeni da prouče kako bestežinsko okruženje i svemirski letovi utiču na tajkonaute, rekao je Li Jinghui, zamenik glavnog dizajnera kineskih misija sa ljudskom posadom.

U poređenju sa prethodnim misijama sa posadom, Šendžou-14 će prikupljati uzorke telesnih tečnosti, uključujući krv, urin i pljuvačku tajkonauta. Tročlana posada će takođe koristiti neinvazivne optičke metode za merenje gubitka mišića i analizu metabolita u urinu.

Li je takođe primetio da su podaci o telu koje su prikupili prethodni tajkonauti Šendžou-12 i Šendžou-13 postavili dobru osnovu za kasnija istraživanja posade Šendžou-14.

Kina je 5. juna lansirala misiju Šendžou-14 sa tri osobe, to je treća misija projekta kineske svemirske stanice. Tajkonautski trio će sarađivati sa zemaljskim timom da završi montažu i izgradnju svemirske stanice Tijengung. Oni će takođe raditi u eksperimentalnim kabinetima za naučno istraživanje života, ekologije i biotehnologije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.