U trendu

Mislite da je u Srbiji sve skupo? Za kg banana u S. Koreji treba dati bogatstvo

Severnokorejski lider Kim Džong-Un sada je i zvanično priznao da se njegova zemlja suočava sa ozbiljnom nestašicom hrane.

„Situacija postaje vrlo napeta“, rekao je Kim na sastanku održanom u centralnom odboru Radničke stranke u Pjongjangu, prenosi Bi-Bi-Si.

Kim Džong-Un je takođe izvestio da severnokorejski poljoprivredni sektor „nije uspeo da ispuni svoje ciljeve“ – u državi, naime, vlada nestašica žita, za šta je Kim okrivio tajfun koji je lane poharao zemlju, izazvao poplave i uništio useve.

Prema nekim informacijama, cene hrane enormno su porasle u Severnoj Koreji, pa tako, na primer, kilogram banana sada košta 45 dolara.

Podsećanja radi, Severna Koreja zatvorila je svoje granice kako bi zaustavila širenje zaraze kovidom 19. Trgovina s Kinom zbog toga je drastično pala, a Severna Koreja se za hranu, đubrivo i gorivo oslanja upravo na Kinu. Osim toga, država se suočava i sa brojnim međunarodnim sankcijama, koje su im nametnute zbog njihovih nuklearnih programa.

Na sastanku u centralnom odboru Radničke partije Kim Džong-Un je rekao i da je nacionalna industrijska proizvodnja porasla za četvrtinu u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Severnokorejski lider je u aprilu ove godine pozvao na još jedan tzv. „mukotrpan marš“ protiv ekonomskih poteškoća, a aktuelnu situaciju u zemlji uporedio je sa velikom glađu devedesetih. Ukupan broj Severnokorejanaca koji su u to vreme umrli od gladi nije poznat, ali procenjuje se da je preminulo čak tri miliona ljudi, prenosi Jutarnji list.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.