U trendu

Misterija: Ko je Ruskinja uhapšena u SAD na dan samita u Helsinkiju?

HapÅ¡enje Ruskinje Marije Butine u SAD pod optuÅŸbom za Å¡pijunaÅŸu trebalo je da upropasti svaki potencijalno pozitivan ishod susreta Putin—Tramp u Helsinkiju, kaÅŸu analitičari iz Moskve, uz ocenu da se slične stvari nisu događale ni za vreme Hladnog rata.

Glavni naučni saradnik Instituta za SAD i Kanadu Ruske akademije nauka Vladimir Vasiljev smatra da su snage u okviru Trampove administracije koje su se protivile susretu u Helsinkiju, pripremile sopstveni scenario jer su se plašili da će taj susret dovesti do pomaka u u rusko-američkim odnosima.

„Moguće je da su te snage zapravo dobro shvatile Trampove namere i şelje, kao i da postoje oni koji su ÅŸeleli da se samit okonča neuspehom“, kaÅŸe Vasiljev i podseća da je nekoliko dana pre susreta objavljen spisak 12 ruskih obaveÅ¡tajaca koji su navodno bili umeÅ¡ani u tok američkih izbora, a izveÅ¡taj na nekih 30 strana trebalo je da odvuče paÅŸnju američke javnosti i medija od susreta dva predsednika u Helsinkiju.

NaÅ¡ sagovornik u ovom slučaju, kako kaÅŸe, vidi obrise situacije s primesama konspirologije. Dodaje i da je, za svaki slučaj, pripremljen i dosije Butine, kao i njeno privođenje. ObjaÅ¡njava da je ideja bila da kad Tramp izađe s propalog sastanka, Ministarstvo pravde pompezno saopÅ¡ti da je Marija Butina privedena.

„Plan je bio da se na dan susreta objavi da je Ruskinja Butina uhapÅ¡ena dan ranije, 15.jula, pod optuÅŸbom za špijunaÅŸu — odnosno, da nije bila, a trebalo je da bude, registrovana kao strani agent“, kaÅŸe Vasiljev.

Butina je prvobitno bila optuşena za zaveru, da radi kao strani agent u SAD bez registracije u Ministarstvu pravde, što je standardna optuşba za slučajeve špijunaşe. Prošle nedelje je optuşena da zapravo radi kao agent, a ne samo da je u konspiraciji, zbog čega joj preti zatvorska kazna od 15 godina.

Dmitrij Jurijev, politikolog, rekao je za Sputnjik da se ovako neÅ¡to nije deÅ¡avalo čak ni za vreme Hladnog rata. Za razliku od situacije sa bivÅ¡im ruskim agentom Anom Čapman, u ovom slučaju, prema njegovom miÅ¡ljenju, radi se o „nekonvencionalnom pristupu“ američkih sluÅŸbi.

„Jedina sličnost je Å¡to su u oba slučaja heroine dve lepe devojke. To poređenje pokazuje kojim putem su otiÅ¡li odnosi Rusije i SAD, odnosno kako su doÅ¡li do ovog stadijuma. U slučaju Čapmanove radilo se o klasičnoj obaveÅ¡tajnoj delatnosti koja se svakodnevno odvija u celom svetu. Ona, doduÅ¡e, naruÅ¡ava zakonodavstvo drÅŸave u kojoj se odvija, ali to je s druge strane taj element rizika koji je sastavni deo profesije. Ukoliko uhvate Å¡pijune, za njih se zauzme drÅŸava, sprovodi se razmena, i to je manje-viÅ¡e uobičajena praksa“, rekao je za Sputnjik Jurijev.

Što se tiče slučaja Marije Butine, naš sagovornik ističe da je ona osoba prilično poznata u političkim krugovima i da je u pitanju sasvim druga priča u odnosu na slučaj Čapmanove.

„Ovde se radi o narodnoj diplomatiji — Butina je aktivistkinja. Koliko je meni poznato, ona je deo krugova mladih aktivista koji su se pojavili posle 2000. godine — to su članovi Omladinske garde, pokreta ’NaÅ¡i‘ tako dalje. To jest, to su ljudi koji su realno zainteresovani za domaću politiku, ali i deÅ¡avanja u međunarodnim krugovima. OptuÅŸbe koje su amirički zvaničnici izneli u vezi s Marijom Butinom nemaju veze sa Å¡pijunaÅŸom“, izjavio je Jurijev.

On na kraju kaÅŸe da je hapÅ¡enje Butine prelazak preko „crvene linije“ i prethodno utvrđenih principa koji postoje u međunarodnim odnosima, a koji, kako ističe, funkcioniÅ¡u čak i između drÅŸava koje nemaju prijateljske odnose.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.