U trendu

Misterija srušenog aviona: Ne zna se čiji je, ni koliko je bilo putnika

Spasioci u Avganistanu pokušavaju da pronađu olupinu aviona koji se danas srušio u centralnom Avganistanu, u planinama koje delimično kontrolišu talibani, za sada nema informacija o eventualnim žrtvama, a nije najjasnije ni kome je letelica pripadala i da li je u pitanju komercijalni let.

Radikalni pokret „Taliban“ preuzeo je odgovornost za obaranje aviona koji se srušio na istoku Avganistana. Oni tvrde da su oborili američki vojni avion, preneo je televizijski kanal „Arijana njuz“.

Dva zvaničnika provincije Gazni navela su da je avion najverovatnije pripadao stranoj kompaniji, a ne, kako je prvobitno javljeno, državnoj avio-kompaniji Ariana Erlajnz.

Avganistanska uprava za civilno vazduhoplovstvo navela je da nema izveštaje o padu civilnih aviona, što govori u prilog tome da se srušio vojni ili teretni avion.

Međutim, prema prvim informacijama koje je izneo lokalni zvaničnik, a preneo BBC, srušio se boing državne avio-kompanije Ariana Erlajnz, koji je leteo iz Herata u Kabul.

To su potvrdila još dva vladina zvaničnika, ali je informaciju demantovala avio-kompanija.

„Naša dva leta iz Herata za Kabul i iz Kabula za Delhi su bezbedna“, naveo je izvršni direktor avio-kompanije.

I informacije o broju osoba koje su se nalazile u avionu su oprečne.

Ruski RT je javio da se u avionu nalazilo 110 osoba i da je leteo iz Herata, trećeg najvećeg grada u Avganistanu, za Delhi.

Drugi mediji su preneli da je u avionu bilo 83 osobe.

Rojters navodi da treba imati na umu da desetine privatnih firmi angažuju avione i helikoptere kako bi po Avganistanu prevozili vojne izvođače i pomoć.

Za sada je, kako navodi agencija, potvrđeno da avion nije pripadao SAD i NATO.

Viši zvaničnik iz kabineta predsednika Avganistana rekao je samo da se avion srušio u blizini provincije Gazni u 13:10 po lokalnom vremenu i da zvaničnici i dalje istražuju detalje.

Portparol talibana rekao je za BBC da i oni istražuju navode o padu letelice i da nisu pronašli olupinu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.