U trendu

Misteriozni crni „sarkofag apokalipse“ otvoren – svet i dalje postoji

Pre dve nedelje, arheolozi u Egiptu pronašli su masivan sarkofag od crnog granita u Aleksandriji, netaknut 2.000 godina. Naravno, odmah su krenule razne glasine i teorije – od toga da se u njemu možda nalaze ostaci Aleksandra Makedonskog do toga da će njegovo otvaranje osloboditi strašnu kletvu, prenosi RTS.

Ništa od navedenog. Umesto toga, arheolozi su u njemu pronašli tri kostura i braon-crvenu otpadnu vodu, koja je odavala izuzetno odbojan miris.

Egipatsko ministarstvo za antikvitete zadužilo je komitet arheologa da otvori relikviju, koja je otkrivena na građevinskom projektu.

Prema pisanju lista El Vatan, prvobitno su poklopac podigli oko pet centimetara pre nego što ih je oštar smrad primorao da prekinu i potpuno napuste mesto inspekcije i sačekaju da se provetri.

Kasnije su ga otvorili uz pomoć egipatskih vojnih inženjera.

„Pronašli smo kosti troje ljudi. Čini se da je u pitanju porodična grobnica. Nažalost, mumije unutar sarkofaga nisu bile u najboljem stanju, pa su samo kosti ostale čitave“, rekao je Mustafa Vaziri, generalni sekretar Vrhovnog saveta za antikvitete.

Odgovarajući na strahove da bi uznemiravanje sadržaja sarkofaga moglo da dovede do oslobađanja strašne faraonske kletve, Vaziri je našalio: „Otvorili smo ga i, hvala bogu, svet nije prestao da postoji.“

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar