U trendu

Misterja Černobilja: Naučnici posle 33 godine uspeli da otkriju šta se dešava u reaktoru (video)

Razorna eksplozija koja se 1986. godine dogodila u Reaktoru 4 černobiljske elektrane i izazvala nuklearnu katastrofu, i dalje je premet ispitivanja.

Mračna unutrašnjost černobiljske kontrolne sobe Reaktor 4, u kojoj je došlo do razorne eksplozije 1986. godine, sada je zvanično otvorena za turiste – sve dok su spremni da obuku Hazmat odelo pre ulaska i podvrgnu se radiološkim ispitivanjima po izlasku.

Iako u Pripjat i Černobilj danas mogu da odu i turisti, postoje neki delovi koji su još uvek nedovoljno ispitani.

Jedna od misterija donedavno bio je i Reaktor 5 koji je u trenutku eksplozije bio u završnoj fazi izgradnji. Kako se nalazi u rizičnoj zoni, naučnici nisu bili sigurni da li se u njegovim bazenima nalaze šipke sa osiromašenim uranijumskim gorivom.

Pomoću nove tehnologije, prošle godine, 33 godine kasnije, naučnici su dobili priliku da zavire i u peti reaktor nuklearke.

Specijalno dizajnirani dron Elios 2, kompanije Flyability, imao je zadatak da izvrši inspekciju jedne od najopasnijih i najnepristupačnijih lokacija na svetu. Misija je bila posebno zahtevna jer je dron morao da preleti zid visok 70 metara, zbog čega bi, da je došlo do gubitka signala, Elios 2 bi bio izgubljen. Međutim, let je izveden uspešno, a naučnici su dobili željene informacije – da je bazen Reaktora 5 – prazan, bez nuklearnog otpada, prenose mediji.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.