U trendu

Mizincev: Kijev planira hemijsku kontaminaciju Severodonjecka

MOSKVA – Vlasti u Kijevu su naredile oružanim snagama Ukrajine da u industrijskom postrojenju u Severodonjecku miniraju kontejnere sa šalitrom i azotnom kiselinom ukupne mase od preko 100 tona, upozorio je danas general-pukovnik Mihail Mizincev, načelnik ruskog Centra za upravljanje nacionalnom odbranom.

„Nakon što su shvatile da je nemoguć dalji otpor u industrijskoj zoni u Severodonjecku, kijevske vlasti su naredile svojoj kombinovanoj taktičkoj jedinici da u preduzeću Azot minira kontejnere sa šalitrom i azotnom kiselinom čija ukupna količina prelazi 100 tona. Oni veruju da će stvaranjem zone hemijske kontaminacije odložiti napredovanje ruskih oružanih snaga“, rekao je Mizincev

On je istakao da kijevske vlasti planiraju da optuže ruske snage za izazivanje ekološke katastrofe, prenosi TAS S.

Mizincev je ukazao da se ukrajinske snage u Severodonjecku povlače u pravcu Lisičanska uz teške gubitke, navodeći da su neke jedinice izgubile i do 90 odsto ljudstva.

Mizincev je naglasio da bi zbog planirane eksplozije hemikalija mogli da stradaju civili i podsetio da se stanovnicima naselja Kremenaja i Rubižni već dogodilo nešto slično 31. maja kada su, kako tvrdi, ukrajinski nacionalisti digli u vazduh rezervoar sa azotnom kiselinom u istom preduzeću.

Ministarstvo odbrane Rusije je takođe saopštilo da su 31. maja pripadnici ukrajinske 79. desantno-jurišne brigade tokom povlačenja digli u vazduh rezervoar sa azotnom kiselinom u krugu preduzeća Azot.

Nakon eksplozije, otrovni narandžasti oblak raspršio se prema naseljima Kremenaja i Rubižnoje i izazvao intoksikaciju civila, navedeno je tada u saopštenju ruskog ministarstva odbrane.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.