U trendu

Mizincev: Šest stranih brodova isplovilo iz ukrajinskih luka

MOSKVA – Turski tanker, dva broda iz Liberije i dva broda i tanker pod zastavom Maršalskih ostrva isplovili su iz ukrajinskih luka u okviru inicijative o međusobnom razumevanju o bezbednom izvozu žita iz ukrajinskih luka, izjavio je danas načelnik ruskog Centra za upravljanje nacionalnom odbranom Mihail Mizincev.

„Dana 7. avgusta 2022. godine, u okviru inicijative o međusobnom razumevanju o bezbednom izvozu žita iz ukrajinskih luka, brod „Riva vinds“ (Maršalska ostrva, natovaren kukuruzom) napustio je luku Odesa, tanker „Mustafa Nedžati (Turska, natovaren suncokretovim uljem), brod „Star Helen“ (Maršalska ostrva, natovaren brašnom) i brod „Glori“ (Maršalska ostrva, natovaren kukuruzom) isplovili su iz luke Černomorsk. Dana 8. avgusta 2022. brod „Arizona“ (Liberija, natovaren kukuruzom) napustio je luku Černomorsk i brod „Sakura“ (Liberija, natovaren sojom) isplovio je iz luke Južni“, rekao je Mizincev, preneo je TAS S.

Prema njegovim rečima, Rusija je striktno posvećena svojim obavezama po ugovorima u cilju obezbeđivanja izvoza žitarica i mineralnih đubriva iz ukrajinskih luka.

Mizincev je kazao da je 61 brod iz 14 zemalja i dalje blokiran u lukama Herson, Nikolajev, Černomorsk, Očakov, Odesa i Južni.

„Rizici za plovidbu i ošstećenja lučke infrastrukture od lebdećih ukrajinskih mina i dalje su prisutni za crnomorske države“, naglasio je on.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar