U trendu

Mjanmar: Lider vojne hunte obećao višestranačke izbore

JANGON – Vojni lider Mjanmara general Min Aung Hlaing danas je u televizijskom obraćanju ponovo obećao nove višestranačke izbore i rekao da je njegova vlada spremna da sarađuje sa izaslanikom kojeg bude imenovala Asocijacija država jugoistočne Azije (ASEAN).

Ovu izjavu Min Aung Hlaing je dao šest meseci nakon što je vojska izvršila puč i preuzela vlast od civilne vlade, nakon spornih izbora na kojima je pobedila stranka nobelovke Aung San Suu Ći, koju je general opisao kao „terorističku“, prenosi Rojters.

„Mjanmar je spreman da sarađuje sa ASEAN, u okviru ASEAN, uključujući dijalog sa specijalnim izaslanikom ove asocijacije u Mjanmaru“, poručio je Min Aung Hlaing.

Ministri inostranih poslova ASEAN sastaće se sutra, s ciljem da finalizuju izbor specijalnog izaslanika koji će biti zadužen za pokretanje mirovnog procesa, okončanje nasilja i promovisanje dijaloga između vojne hunte i opozicije.

Vojna hunta je 1. februara izvršila puč i preuzela vlast od civilne vlade na čijem je čelu bila Aung San Suu Ći i to nakon što je njena stranka pobedila na izborima za koje je vojska tvrdila da su neregularni, iako je izborna komisija odbacila ovu optužbu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.