U trendu

Mjanmar: Su Ći osuđena na tri godine zatvora i prinudni rad

NEJPJIDO – Bivša premijerka Mjanmara Aung San Su Ći proglašena je danas krivom za izbornu prevaru i osuđena na tri godine zatvora uz prinudni rad, izjavio je agenciji Rojters izvor upoznat sa sudskim postupkom.

Izvor iz suda, koji je želeo da ostane anoniman, rekao je da nije jasno šta bi prinudni rad podrazumevao.

Drugi optuženi Vin Mint, smenjeni predsednik Mjanmara, dobio je istu kaznu, rekao je izvor.

Medijima nije bilo dozvoljeno da prisustvuju suđenju koje se odvijalo iza zatvorenih vrata u Specijalnom sudu.

Ako bude proglašena krivom po svim optužbama po kojima joj se sudi već više od godinu dana, Su Ći bi mogla da bude osuđena ukupno na više od 190 godina zatvora.

Dobitnica Nobelove nagrade za mir, 76-godišnja Su Ći, koja je u pritvoru otkako je vojska izvela državni udar i zbacila njenu vladu u februaru prošle godine, suočava se sa desetak optužbi, koje sve negira, i po kojima je već osuđena na više od 17 godina zatvora.

Sud je danas utvrdio da je bivša državna savetnica počinila prevaru na opštim izborima u novembru 2020., na kojima je njena Nacionalna liga za demokratiju (NLD) pobedila, sa ogromnom većinom, stranku koju je formirala vojska.

Vojska je tada izvršila puč pravdajući ga navodnom izbornom prevarom.

Vojni režim Mjanmara produžio je 1. avgusta vanredno stanje do sledeće godine, a država je i dalje razjedinjena unutrašnjim sukobima nakon prošlogodišnjeg vojnog udara, navodi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar