U trendu

Mjanmar: Uhapšen poznati komičar Zarganar

JANGON – Vlasti u Mjanmaru uhapsile su danas najpoznatijeg domaćeg komičara Zarganara, dok istovremeno nastavljaju sa napadima na ljude koje optužuju za podsticanje protesta protiv vojnog puča izvedenog u februaru.

Pripadnici policije i vojske, koji su došli sa dva vojna vozila, odveli su Zarganara iz njegove kuće u Jangonu, objavio je njegov kolega komičar Ngepjavkjav na Fejsbuku, preneo je AP.

Zarganar (60) je satiričar oštrog jezika koji je bio povremeno u zatvoru od kada je bio aktivan u neuspelom narodnom ustanku 1988. protiv prethodne vojne diktature.

On je, takođe, poznat po svom humanitarnom radu, posebno po upućivanju pomoći žrtvama ciklona Nargis 2008. godine.

Mediji koje kontroliše vojna hunta u Mjanmaru objavili su listu sa fotografijama optuženih uglednih javnih ličnosti, muzičara, glumaca, pisaca i novinara zbog širenja informacija koje ugrožavaju stabilnost zemlje.

Demonstranti su danas isprskali crvenom bojom puteve u Jangonu, podsećajući huntu da ima krv na rukama dok se krizi koju je doneo vojni puč ne nazire kraj, preneo je Rojters.

Nekoliko grupa pozvalo je na bojkot Festivala vode, koji se održava sledeće nedelje, a obeležava budisticku Novu godinu.

U pamfletima u kojima sa poziva na bojkot navodi se da će to biti učinjeno u znak solidarnosti sa porodicama ubijenih.

U Mandalaju, drugom po veličini gradu u zemlji, snage bezbednosti koristile su danas šok bombe i pucale iz oružja da bi prekinuli marš medicinskih radnika koji gotovo svakodnevno protestuju protiv puča. Najmanje 570 demonstranata i slučajnih prolaznika, uključujući 47 dece ubijeno je od izvođenja puča, navelo je Udruženje za pomoć političkim zatvorenicima.

Udruženje navodi i da se 2.728 lica, uključujući liderku Mjanmara Aung San Su Ći nalazi u pritvoru.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.