U trendu

MKS zabrinut zbog eskalacije sukoba u Izraelu

HAG – Međunarodni krivični sud (MKS) zabrinut je zbog eskalacije nasilja između Izraela i Palestinaca na Zapadnoj obali i mogućnosti da se tamo počine ratni zločini.

„Sa velikom zabrinutošću primećujemo eskalaciju nasilja na Zapadnoj obali, uključujući Istočni Jerusalim, kao i u Gazi i oko nje, i moguće izvršenje zločina prema Rimskom statutu“, napisala je tužiteljka MKS Fatu Bensuda na Tviteru, prenosi Rojters.

Ona je najavila i da će Tužilaštvo nastaviti da prati dešavanja na terenu i razmatraće sve situacije koje spadaju u njegovu nadležnost.

Tužilaštvo MKS je u martu najavilo zvaničnu istragu mogućih ratnih zločina počinjenih na palestinskim teritorijama, a Bensuda, koju će 16. juna zameniti britanski tužilac Karim Kan, saopštila je u decembru 2019. da su ratni zločini počinjeni na Zapadnoj obali i u pojasu Gaze, a kao moguće izvršioce imenovala je izraelske odbrambene snage i naoružane palestinske grupe poput Hamasa.

Osnovan Rimskim statutom 2002. godine, MKS je najviši sud nadležan za procesuiranje ratnih zločina, zločina protiv čovečnosti i genocida kada države to ne mogu ili ne žele da učine, a njegovoj istrazi mogućih ratnih zločina na palestinskim teritorijama oštro se protive i Izrael i SAD.

Neprijateljstva između Izraela i Hamasa eskalirala su danas, sa najmanje 35 ubijenih u Gazi i pet u Izraelu u do sada najintenzivnijim vazdušnim napadima u poslednjih nekoliko godina.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.