Mnučin: „Huavej“ pitanje nacionalne bezbednosti, ne trgovine

VAŠINGTON – Ministar finansija SAD Stiven Mnučin izjavio je danas da se koraci koje američka vlada preduzima protiv kineske telekomunikacione kompanije „Huavej tehnolodžiz“ odnose na pitanje nacionalne bezbednosti i nemaju veze sa trgovinom.

„Kako što smo sve vreme i pričali, razgovori oko ‘Huaveja’ su zapravo razgovori koji se tiču nacionalne bezbednosti, oni su odvojeni od trgovine“, kazao je Mnučin u intervjuu američkoj televiziji „Si-En-Bi-Si“, prenosi Rojters.

Trgovinski pregovori između vlasti u Pekingu i administracije predsednika SAD Donalda Trampa pogoršali su se početkom maja kada je došlo do povećanja američkih tarifa na kinesku robu u vrednosti od 200 milijardi dolara i zabrane američkim kompanijama da posluju sa kineskim telekomunikacionim gigantom „Huavejom“.

Kina je na to odgovorila tarifama na 60 milijardi dolara vredan uvoz američke robe i sa daleko oštrijim stavom prema zahtevima SAD.

Tramp je protekle nedelje poručio da bi tarife na uvoz kineske robe mogle da budu povećane za još 300 milijardi dolara, ako bude potrebe.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.