Mogerini: EU ima najveći upliv na Zapadni Balkan, ne brinu je drugi uticaji

Evropska unija nije zabrinuta zbog uticaja koji bilo koji drugi partner može imati na Zapadni Balkan, jer je upliv i prisutnost Unije u regionu najsnažnija, a EU je snažno opredeljena za uključivanje tog područja Evrope u svoje redove, izjavila je danas u Briselu visoka predstavnica EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Federika Mogerini.

Mogerini je to navela objašnjavajući strategiju komunikacije sa zemljama Zapadnog Balkana, na čemu radi i posebna radna grupa koju je oformila Evropska služba za spoljne poslove (EEAS).

„Prilikom više poseta Zapadnom Balkanu ove godine, kad su mnoge zemlje tamo prolazile kroz složene političke i izborne procese, da to tako nazovem, lično sam se uverila da, kad je EU prisutna tamo sa svojom snagom i doslednošću, ne postoji neki drugi partner koji ima veći upliv od nje na taj region“, rekla je šefica evropske diplomatije.

Odgovarajući na pitanje novinara da li je EU zabrinuta zbog upliva činilaca izvan Unije na Zapadni Balkan, Mogerini je navela da „Zapadni Balkan jeste Evropa“ i da su „granice svih šest zemalja Zapadnog Balkana medje sa Evropskom unijom“.

„Mi smo jedno, mi smo porodica, geografski i istorijski smo uvek bili zajedno i zato, kad je Evropska unija dosledna i kad su naši partneri u regionu takodje dosledni i zbijeni, nema drugog upliva ili prisustva koji mogu biti jači od toga“, dodala je Mogerini.

Ona je kazala da EU „jasno stavlja do znanja da je budućnost Zapadnog Balkana u Evropskoj uniji“, da želi da „Zapadni Balkan bude region koji će medjusobno saradjivati i koji ima jasan smisao puta ka Evropskoj uniji“.

Šefica evropske diplomatije je dodala da se šest zapadnobalkanskih zemalja razlikuje medju sobom i da su one dostigle različite stepene napretka, ali da je evropska perspektiva jasno opredeljenje celog regiona.

Mogerini je navela da je formirala veoma malu radnu grupu za strategijsku komunikaciju za Zapadni Balkan i da je ta grupa počela da deluje pre svega par meseci, pa je previše rano da se o tome daje sud.

Dodala je da je „nedavno posetila taj region“ i da „nema nedelje u kojoj se ne sastane s premijerom ili ministrom neke zemlje Zapadnog Balkana“.

Ona je kazala da je to „samo po sebi deo te strategijske komunikacije EU“ i da se, „ako postoji tehnički tim, a nema primerene politike, ne može baš mnogo komunicirati“.

„Evropska unija o Zapadnom Balkanu ima snažan stav i to je temelj naše opipljive komunikacije i poruka da je ta politika već mnogo toga pospešila“, rekla je visoka predstavnica EU za spoljnu i bezbednosnu politiku.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.