Mogerini: EU razmatra kako da pomogne ukrajinsku ekonomiju

Evropska unija razmatra kako da pomogne privredu na sukobima razorenom istoku Ukrajine, rekla je danas visoka predstavnica EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Federika Mogerini.

Ukrajina je tražila pomoć od partnera u EU i NATO pošto je ruska obalska straža prošlog meseca pucala na tri ukrajinska vojna broda u Kerčkom moreuzu i potom zarobila brodove i posadu.

Evropska unija izgleda neće uvoditi nove sankcije Rusiji zbog incidenta u Azovskom moru koji je važan deo ukrajinske privrede, navodi Asošiejtid pres.

Mogerini je posle sastanka ministara spoljnih poslova EU i razgovora sa šefom ukrajinske diplomatije Pavlom Klimkinom rekla da je najvažnija praktična pomoć koju može dati EU.

Ona je rekla da EU razmatra koje bi mere mogla preduzeti da podrži region oko Azovskog mora, gde se nalazi i prometna luka Mariupolj.

Ne navodeći detalje, Mogerini je rekla da EU razmatra koje projekte može finansirati i kakvu pomoć može dati Evropska investiciona banka.

Klimkin je rekao da je u Briselu tražio četiri stvari: pomoć u oslobadjanju zarobljenih mornara, pritisak da se osigura slobodna plovidba u spornim vodama, stavljanje još Rusa na crnu listu EU i možda mere odmazde za ruska lučka postrojenja, kao i pomoć za infrastukturne, vodne i energetske projekte za jačanje privrede.

Mada nove sankcije Rusiji nisu verovatne, očekuje se da lideri EU ove nedelje produže postojeće ekonomske sankcije Rusiji zbog aneksije Krima.

Evropska unija uvela je danas sankcije za još devet osoba zbog „nelegalnih“ izbora na istoku Ukrajine prošlog meseca. Ministri spoljnih poslova EU su zamrzli imovinu i uveli zabranu ulaska u članice Unije za devet lokalnih i izbornih zvaničnika u Donjecku i Lugansku.

Time su ukupno 164 čoveka pod sankcijama zbog „postupaka koji podrivaju ili prete teritorijalnom integritetu, suverenitetu i nezavisnosti Ukrajine“. Na listi su i 44 „entiteta“, odnosno kompanije i organizacije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.