U trendu

Mogerini: EU uspostavlja alternativni platni kanal sa Iranom

BRISEL – Brisel će uskoro uspostaviti alternativni platni kanal kako bi omogućio finansijske transakcije između Evropske unije i Irana, čime će biti premošćene američke sankcije, najavila je Federika Mogerini, visoka predstavnica EU za spoljnu politiku.

„Očekujem da će se ovaj instrument uspostaviti narednih nedelja pre kraja godine kao način da se zaštiti i promoviše zakonito poslovanje“, rekla je Mogerini novinarima, a prenosi Raša tudej.

Evropski 28-člani blok već duže vreme razmatra načine da nastavi poslovanje sa Teheranom i zaobiđe američka ekonomska ograničenja, nakon što se Vašington povukao iz iranskog nuklearnog sporazuma i ponovo uveo sankcije toj zemlji.

Zvaničnici EU su u novembru predložili formiranje klirinške kuće ili društva posebne namene (tzv. Special purpose vehicle – SPV) radi omogućavanja finansijskih transakcija s Iranom. Predlog nije rezultirao sporazumom pošto nijedna zemlja EU nije prihvatila da bude domaćin takvog jednog mehanizma iz straha od kaznenih mera koje bi Vašington mogao eventualno da uvede protiv njih.

Francuska i Nemačka su sebe eliminisale kao potencijalne domaćine SPV-a i, navodno, planiraju da pojačaju pritisak na Luksemburg i Belgiju da budu domaćini sedišta SPV-a nakon što je Austrija odbacila zahtev da upravlja tim projektom.

Međutim, Belgija i Luksemburg su, kako se navodi, takođe izrazile sumnju po tom pitanju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.