Mogerini: Neodrživ status quo na Kosovu, verujem u sporazum

BRISEL, 29. maja ( Tanjug) – Šefica EU diplomatije Federika Mogerini ocenjuje da jučerašnja dešavanja na KiM pokazuju da je staus quo neodrživ i da Beograd i Priština moraju da se vrate za pregovarčki sto i rade na pravno obavezujućem sporazumu.

”Verujem da ovo što se juče desilo predstavlja podsetnik za sve nas o neophodnosti pune normalizacije odnosa Beograda i Prištine kroz pravnoobavezujući sporazum. To bi bila i najbolja garancija za dobrobit celog regiona u smislu pomirenja, regionalne integracije i ekonomskog razvoja”, izjavila je Mogerini.

Federika Mogerini je upozorila da se konfrontacije, pa i konflikti mogu javiti u svakom trenutku.

”Zato smatram da smo na raskrsnici. Ako kredibilna EU perspektiva regiona danas bude pametno upotrebljena, to će ohrabriti saradnju i dovesti do nepovratne promene. U suprotnom, vidim rizik da se mračne sile prošlosti vrate i možda izgubimo ovu istorijsku mogućnost za pomirenje, jedinstvo i ekonomski prosperitet regiona”, kaže Mogerini.

Šefica EU diplomatije ocenjuje da su i lideri i narod Srbije i Kosova i Metohije spremni da idu ka sporazumu o normalizaciji odnosa, ali da je preduslov za to suspenzija ili povlačenje tarifa, koje su prištinske vlasti uvele za robu iz Srbije.

Ona je navela očekivanje da će mudrost prevladati i da će se dijalog uskoro nastaviti.

”Verujem da je sporazum moguć ako se stvore pravi uslovi za nastavak razgovora na najvišem političkom nivou”, zaključila je Mogerini.

Federika Mogerini je upozorila da vreme ”ne igra u korist strana u dijalogu” i još jednom pozvala da se iskoristi trenutak kada i u međunarodnoj zajednici postoji podrška za sveobuhvatno rešavanje odnosa Beograda i Prištine

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.