U trendu

Mogerini o NZ: Napadi na slobodu veroispovesti i izraĹžavanja

BRISEL – Ĺ efica evropske diplomatije Federika Mogerini u ime EU osudila je terorističke napade na Novom Zelandu i uputila poruke saučešća i ponudila podrĹĄku narodu i vlastima Novog Zelanda.

„EU izraĹžava iskreno saučešće porodicama i prijateljima Ĺžrtava dva teroristička napada koji su se dogodili danas u Krajstčerču na Novom Zelandu. Mi smo u putpunosti solidarni sa građanima i vlastima Novog Zelanda u ovom izuzetno teĹĄkom vremenu i spremni smo da ih podrĹžimo na bilo koji način, uključujući i jačanje naĹĄe saradnje u borbi protiv terorizma“, poručila je Mogerini.

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost ocenila je da su napadi na verska mesta zapravo napadi na sve koji cene različitost i slobodu veroispovijesti i izražavanja.

„Takva dela jačaju naĹĄu odlučnost da zajedno sa celom međunarodnom zajednicom reĹĄimo globalne izazove terorizma, ekstremizma i mrĹžnje“, zaključila je Mogerini.

Ona je naglasila da je povodom terorističkih napada na džamije u Krajstčrču u kontaktu sa premijerkom Novog Zelanda Džasindnom Ardern.

”Prenela sam naše saučešće i podršku koje imamo za narod i vlasti Novog Zelanda u ovim teškim trenucima kao i potrebu jačanja saradnje kako bi se sprečilo širenje mržnje u našim društvima”, kaže Mogerini.

Ona je ocenila da je Novi Zeland geografski udaljen od EU, ali i blizak kada su u pitanju zajedničke vrednosti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.