U trendu

Moguć referendum o nastavku procesa pristupanja Turske EU

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je da postoji mogućnost da u Turskoj bude organizovan referendum o nastavku procesa pristupanja te zemlje EU, po modelu današnjeg referenduma o članstvu Velike Britanije.

„Postoji mogućnost da se o nastavku procesa učlanjenja Turske u EU izjasne gradjani, kao što se Britanci izjašnjavaju o ostanku svoje zemlje u Uniji“, rekao je Erdogan u sinoćnom govoru, koji je prenela agencija Anadolija.

On je dodao da bi referendumsko pitanje u tom slučaju glasilo „Da li Turska treba da nastavi pregovore sa EU ili ne?“ i ocenio da EU ne želi Tursku u svojim redovima jer je većinski muslimanska zemlja.

Turska je proces pristupanja počela još 1987. godine, a status kandidata za članstvo stekla je u decembru 1999. u Helsinkiju.

U oktobru 2005. započela je zvanične pregovore sa Unijom, ali je taj proces usporen brojnim problemima i nedostatkom volje ključnih zemalja EU da je prime u članstvo.

Neki evropski lideri, medju kojima i britanski premijer Dejvid Kameron i nemačka kancelarka Angela Merkel, u više navrata su ponovili da ulazak Turske u Uniju „nije na dnevnom redu“ i da u pregovorima sa njom postoje mnoga „otvorena pitanja“, a predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker isključio je mogućnost proširenja EU do 2020. godine.

Mogućnost pristupanja Turske EU bila je jedna od važnih tema kampanje uoči britanskog referenduma, kojom su zagovornici izlaska Britanije iz članstva zastrašivali birače.

Pristalice Bregzita upozoravale su da je Velika Britanija u opasnosti da bude preplavljena milionima Turaka u slučju učlanjenja te zemlje u Uniju.

Kameron je nedavno izazvao burne reakcije Ankare izjavom da ulazak Turske u EU neće biti moguć „pre 3000. godine“.

Erdoganove najave mogućeg referenduma usledile su neposredno pred otvaranje novog pregovaračkog poglavlja izmedju EU i Turske 30. juna, koje se odnosi na budžetska pitanja iz sporazuma o rešavanju izbegličke krize, zaključenog u martu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.