U trendu

Moguć teroristički napad na vodovod, Bundesver spreman

Islamisti bi mogli da izvedu terorističke napade hemijskim sredstvima na postrojenja pijaće vode u Nemačkoj zbog čega su nemačke vojne i bezbednosne snage u prirpavnosti, upozorava nemačka vlada.

U izveštaju vlade u Berlinu pod nazivom „Analiza rizika u zaštiti stanovništva“ kaže se da su islamisti u mogućnosti da „nabave veće količine hemikalija i da ih upotrebe“, objavio je nemački „Bild“.

Hemijski napad na postrojenja pijaće vode bio bi „realna opcija“ u slučaju porodičnih kuća, navodi list, dok „veliki potencijal rizika“ postoji i kada je reč o objektima ili transportu u hemijskoj industriji, prenosi AFP.

Nemačka vlada u izveštaju detaljno opisuje koje opasnosti prete stanovništvu napadima hemikalijama i kako nemačke bezbednosne službe, bolnice i spasilačke službe treba da se spreme za to.

„Neka odlučna teroristička grupa sa dovoljno stručnog znanja mogla bi svakako da bude u stanju da potencijal opasnog hemijskog materijala koji već postoji u Nemačkoj upotrebi u okviru napada za svoje ciljeve“, citira „Bild“ analizu nemačke vlade.

U savladavanju posledica napada možda bi bilo neophodno da se Bundesver uključi „više nego dosad“, navodi vlada i dodaje da se nemačka vojska za to priprema „više nego dosad“.

U analizi nemačke vlade dolazi se do zaključka da je potrebno bolje pripremiti bezbednosne i spasilačke snage za moguće hemijske napade i uspostaviti dodatna postrojenja za dekontaminaciju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.