U trendu

Moguća inspekcija IAEA u Zaporožju kroz nekoliko dana

BEČ – Ukoliko pregovori o inspekciji budu uspešni delegacija Međunarodne agencije za atomsku energiju UN (IAEA) posetiće za nekoliko dana nuklearnu elektranu Zaporožje u Ukrajini koju kontroliše Rusija, navela je Agencija u saopštenju.

Rusija i Ukrajina su se više puta uzajamno optuživale za napade na nuklearno postrojenje u Zaporožju, koje su proruske snage preuzele ubrzo nakon izbijanja sukoba 24. februara, dok Ujedinjene nacije pozivaju da se to područje demilitarizuje, prenosi Rojters.

„Nastavljam da se veoma aktivno i intenzivno konsultujem sa obe strane. Očekujem da će misija otići u narednih nekoliko dana ako tekući pregovori budu uspešni“, poručio je šef Međunarodne agencije za atomsku energiju Rafael Grosi.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je Moskva dala zeleno svetlo za dolazak misije IAEA još 3. juna, okrivljujući Kijev da pokušava da poremeti inspekciju nuklearke.

„Izražavamo naše duboko žaljenje što misija još nije došla“, rekla je portparolka ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar