U trendu

Moguća reorganizacija SZO s ciljem jačanja kapaciteta

ŽENEVA – Svetska zdravstvena organizacija je suočena sa potencijalnom reorganizacijom, s ciljem da se spreči da buduće epidemije unište ljudske živote i njihova sredstva za život.

Ministri zdravlja iz zemalja članica SZO usvojili su danas rezoluciju koju je podnela Evropska unija, navodeći da će razmotriti preporuke vezano za ambiciozne reforme koje su predložili nezavisni stručnjaci, u nastojanju da se ojača kapacitet te agencije Ujedinjenih nacija, ali i država u zauzdavanju novih patogena.

Novi virus je zarazio više od 170 miliona ljudi širom sveta i usmrtio skoro 3,7 miliona ljudi, prema podacima Rojtersa.

Ministri zdravlja iz 194 države clanice SZO sastaće se 29. novembra kako bi odlučili o tome da li da započnu pregovore o međunarodnom sporazumu, čiji je cilj jačanje odbrambenih sposobnosti protiv bilo koje buduće pandemije.

Pojedini stručnjaci tvrde da bi SZO trebalo da ima ovlašćenje da brzo pošalje svoje istražitelje u područja gde izbije nova epidemija, i da bez odlaganja objave svoje nalaze.

„Ovaj virus je zadesio svet nespremnim. A, ako bi novi virus izbio sutra, to bi i dalje bio slučaj“, rekao je Bjorn Kumel iz nemačkog ministarstva zdravlja prošle nedelje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.