Moguć rat SAD i Severne Koreje: milioni građana ne bi imali vremena za evakuaciju!

Ne postoji „pobednička situacija“ ukoliko SAD izvedu preventivni napad na Severnu Koreju, iako to zamišljaju američki vojni zvaničnici, piše Si-en-En.

Kako se navodi, milioni nedužnih građana bi se našli u razmeni vatre i ne bi imali vremena za evakuaciju, ukoliko SAD i saveznici iniciraju napad na Pjongjang.

„Takva operacija bi sadržala brz i multidimenzionalan napad, a borbu bi mogli da odluče prvi minuti“, rekao je penzionisani mornarički kapetan Džeri Hendriks.

On ističe da nije informisan o specifičnostima mogućeg preventivnog napada, ali je za Si-En-Ena rekao da bi ta operacija uključivala nekoliko strategija usmerenih na neutralisanje severnokorejskih mogućnosti, koje bi bile usmerene ili na defanzivnu orijentaciju ili na kontranapad.

„Suprotstavljanje severnokorejskom relativno impresivnom defanzivnom sistemu zemlja-vazduh bi moglo da se učini steltovima F-22, F-35 i bombarderima B-2, kojima bi se priključili japanski i južnokorejski lovci F-16 i F-15. Takođe, korišćenje bespilotnih letelica bi smanjilo rizik od gubitka pilota“, dodaje Hendriks.

Prema njegovim rečima, SAD bi mogle da dopreme dodatne letelice u region uoči napada, ali suštinski američka vojska može da se osloni na dve velike baze u Južnoj Koreji, u Osanu i Kunsanu.

„Sa Gvama bi Pentagon mogao da podigne bombardere B-1, B-2 i B-52, a u igru bi mogli da budu uključeni i razarači koji se nalaze u Japanu i koji su opremljeni raketama tipa ’tomahavk‘ i defanzivnim sistemom koji bi mogao da presretne severnokorejske rakete“, istakao je Hendriks.

Problem mogu da predstavljaju posledice prvog napada.

„Nekoliko minuta po napadu američki avioni i artiljerija bi morali da koordinišu svoje akcije sa saveznicima kako bi uništili hiljade raketnih bacača koji su usmereni ka južnokorejskoj prestonici Seulu.“

Stručnjaci navode da bi to bio samo početak.

„Nije problem pogoditi Severnu Koreju, problem je šta dalje sledi. Vi napadnete Severnu Koreju. Oni će odgovoriti, a imaju arsenal koji može da uništi Seul. Predviđa se da bi stotine hiljada stanovnika Južne Koreje moglo da umre u prvim satima borbe — od artiljerije, raketa, projektila kratkog dometa, a rat bi mogao da eskalira i do nuklearnog nivoa, što bi dovelo do desetina miliona žrtava i destrukcije 11. najveće ekonomije sveta. S tim se kockate“, navodi se u tekstu Si-En-Ena.

(Sputnjik)

4 komentara
 1. bambi

  Ova igrarija da ce biti rata izmedju Koreje i USA je toliko smesna da ja ne mogu da verujem da neko moze u sve ovo da poveruje. USA, Japan i Juzna Koreja mogu Severnu da zgaze za 24h. Nije u tome fazon. Nikakvih ratova tog formata nece biti ali je sve ovo dobar fazon da se prodaju novine i da se zabavlja narod preko vesti i reklama. Sustina je da se nadje neki poligon gde ce se odmeravati snage vecih sila.

 2. Balkan

  Ja znam iz prica da kauboji provo pucaju pa posle pricaju, mada ovi danasnji ne znaju posle sta da rade. Jedinu stvar koju ovi junaci zaboravljaju je da se Severna Koreja granici sa Kinom i ako me pamcenje sluzi i nesto sa Rusijom. Ima li u tim mozgovima bilo sta drugo ili kao one kozne naocarke ili kako se to vec zove, sto se konjima stavlja na glavu da bi gledali samo pravo a ne levo i desno. Tako i ovi Amerikanci strucnjaci, sve do mojega, ne vide ni levo ni desno a trebalo bi. Znam ja da je ovo i malo proba za Kinu i Rusiju da li ce i kako da reaguju ali izgleda da Medved i Zmaj znaju znjanje i ne nasedaju na sitne provokacije kao sto rade Amerikanci.

 3. Siniša

  Dobro poznata taktika Svi na jednog. Toliko su jaki. Na korejskom poluostrvu nema mira dok se jenkiji ne pošalju kući iz okolnih zemalja.I iz svih zemalja.

 4. Blajbi

  To nece biti rat izmedju S. Koreje i SAD nego izmedju SAD i Kine. Kina je iza svega sto se desava u S. Koreji.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike