U trendu

Mohamed bin Salman sastao se u Rijadu sa Si Đipingom

RIJAD – Saudijski prestolonaslednik Mohamed bin Salman, uz raskošnu dobrodošlicu, sastao se danas sa predsednikom Kine Si Đinpinga, koji je doputovao u Rijad u prvu zvaničnu posetu posle skoro sedam godina.

Očekuje se da će kineski predsednik tokom posete potpisati energetske ugovore vredne više milijardi dolara sa najvećim svetskim izvoznikom nafte, prenosi Rojters.

Uoči posete Saudijskoj Arabiji, Si je rekao da kreće na „pionirsko putovanja“ kako bi „započeo novu eru odnosa Kine sa arapskim svetom, arapskim zalivskim državama i Saudijskom Arabijom“, preneli su saudijski mediji.

Naveo je i da će Kina i arapske zemlje nastaviti sa politikom nemešanja u unutrašnje stvari, uz strogo poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta.

Saudijski ministar energetike je juče rekao da će Rijad ostati „veran i pouzdan“ energetski partner Pekinga i da će uspostavljanjem regionalnog energetskog centra u Saudijskoj Arabiji, za snabdevanje kineskih fabrika, saradnja biti unapređena.

Specijalista za Bliski istok u Kineskim institutima za savremene međunarodne odnose (CICIR), Tang Tianbo, rekao je da će poseta rezultirati daljim proširenjem energetske saradnje dve zemlje.

Poseta Si Đipinga Rijadu ocenjena je na Zapadu kao znak da Kina i region Zaliva produbljuju svoje ekonomske odnose u trenutku kada su se američko-saudijske veze raspale zbog odluke OPEK-a da smanji snabdevanje sirovom naftom, prenosi Si-En-En.

Kina je najveći trgovinski partner Saudijske Arabije i izvor rastućih investicija, a u isto vreme i najveći svetski kupac nafte, prenosi Rojters.

Saudijska Arabija je najveći trgovinski partner Kine na Bliskom istoku i najveći svetski snabdevač sirovom naftom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar