U trendu

Moldavija dobila novu, prozapadnu vladu

Nova vlada Moldavije, na čijem je čelu prozapadni ekonomista Dorin Rečean, položila je danas zakletvu nakon što je dobila podršku većine članova parlamenta.

Za izbor nove vlade glasala su 62 poslanika vladajuće Partije akcije i solidarnosti, koja ima apsolutnu većinu u parlamentu sa 101 mestom.

Stranke naklonjene Moskvi, komunisti i socijalisti, koje zajedno imaju 31 poslanika, uzdržale su se od glasanja.

Rečean, 48-godišnji ekonomista koji je godinu dana bio savetnik predsednice Moldavije Maje Sandu za odbranu i bezbednost, prošle nedelje je imenovan za mandatara, nakon što je premijerka Natalija Gavrilica iznenada podnela ostavku.

Pošto su članovi vlade položili zakletvu pred predsednicom Sandu, ona im je rekla da moraju da vode Moldaviju kroz „veoma težak period, obeležen višestrukim krizama“, i istakla članstvo u Evropskoj uniji kao jedini način da zemlja „očuvati i ojača“ demokratski poredak.

Premijer Rečean je kao jedan od prioriteta, uz evropske integracije, naveo jačanje bezbednosnog sektora Moldavije, navodeći da je neophodno „drastično se suprotstaviti aktivnostima onih koji žele da dovedu rat u zemlju“.

Sandu je u ponedeljak izjavila da Moskva planira državni udar u Moldaviji uz pomoć sabotera iz Rusije, Belorusije, Srbije i Crne Gore, kako bi skrenula zemlju sa evropskog puta.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.