U trendu

Moldavija se priprema za moguće vanredne situacije

KIŠINJEV – Uprkos provokacijama proruskih separatista poslednjih dana Moldavija ne vidi neposrednu pretnju od prelivanja nemira iz Ukrajine, ali pravi planove za vanredne situacije i pesimistične scenarije, izjavila je danas predsednica te zemlje Maja Sandu.

Prošlonedeljne optužbe koje su na račun Kijeva uputili proruski separatisti iz samoproglašene Pridnjestrovske Moldavske Republike, a u kojima se tvrdi da su ukrajinske snage odgovorne za brojne napade i eksplozije izazvale su strahovanje da bi i Moldavija mogla biti uvučena u ukrajinski sukob, prenosi Rojters.

Sandu i njena prozapadna vlada okrivili su za ove incidente „ratnohuškačke separatističke frakcije“ u otcepljenom Pridnjestrovlju.

Predsedniva Moldavije je osudila i komentar jednog ruskog generala koji je rekao da je jedan od ratnih ciljeva Moskve zauzimanje ukrajinske teritorije i povezivanje sa separatistima u Moldaviji.

Kijev je ranije optužio Moskvu da pokušava da uvuče Moldaviju u rat, a Kremlj je izrazio zabrinutost zbog situacije u separatističkom regionu Moldavije u kojem je Rusija nakon kolapsa ŠSR stacionirala stotine svojih vojnika.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar