U trendu

Moldavska predsednica imenovala mandatara vlade posle ostavke premijerke

Moldavska predsednica imenovala je poslovnog čoveka i bivšeg ministra Dorina Rečana (Recean) za mandatara vlade posle iznenadne ostavke premijerke Natalije Gavrilice (Natalia Gavrilita) ranije danas.

Predsednica Maja Sandu rekla je na konferenciji za novinare da su članovi vladajuće Partije akcije i solidarnosti (PAS) prihvatili njen izbora Rečana za novog premijera.

„Znam da nam je potrebno jedinstvo i mnogo rada da prevazidjemo ovaj težak period s kojim se suočavamo. Teškoće u 2022. su odložile neke od naših planova ali nas nisu zaustavile“, rekla je Sandu i dodala je da u 2023. hoće da se usmeri na obnavljanje ključnih oblasti kao što su privreda zemlje i pravni sektor.

Prozapadna premijerka Natalija Gavrilica je rekla ranije danas na konferenciji za novinare da je „došlo vreme“ da objavi svoju ostavku. Ona je dodala da niko nije očekivao da će njena vlada, izabrana u leto 2021. „morati da upravlja sa toliko kriza izazvanih ruskom agresijom u Ukrajini“.

Njeno predsedavanje vladom obeleženo je dugim nizom problema. Oni uključuju jaku energetsku krizu, ogromnu inflaciju, nekoliko zabrinjavajućih incidenata kao što su rakete iz rata u susednoj Ukrajini koje su preletale vazdušni prostor zemlje.  

Mandatar Rečan, 48-ogodišnji ekonomista koji je služio kao ministar unutrašnjih poslova izmedju 2012. i 2015. ima 15 dana da formira novu vladu i predstavi je parlamentu na glasanje.

On je rekao da će odmah krenuti sa poslom i da će njegov glavni fokus biti da se uvede „red i disciplina“ u moldavske institucije, udahne novi život u privredu i osigura mir i stabilnost.

Predsednica Sandu se zahvalila odlazećoj premijerki danas na njenom ogromnom požrtvovanju i naporima da vodi zemlju u vreme tolikih kriza.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar