U trendu

Momenat koji je zapalio Bliski istok: Raketa raznosi autobus (video)

Objavljen snimak na kom se vidi kako palestinska raketa pogađa izraelski vojni autobus, što je postalo inicijalna kapisla za eskalaciju sukoba u pojasu Gaze.

Naime, snimak je objavila televizijska mreža Hamasa u ponedeljak uveče, a na njemu se prikazuje kako protivtenkovski projektil pogađa autobus izraelske vojske. Kako se navodi, raketa je pogodila autobus svega par minuta nakon što su iz njega izašli vojnici.

Na snimku se vidi i nekoliko izraelskih vojnih vozila i mnoštvo vojnika kako stoje pored autobusa u vreme napada.

Ovo je prvi put da je Hamas ispalio protivtenkovsku raketu tipa „kornet“ ruske proizvodnje na izraelsku metu od rata u pojasu Gaze 2014. godine.

Palestinske frakcije su potom izdale saopštenje u kome su navele da su njihovi „borci uspeli da napadnu autobus pun vojnika raketom ’kornet’“, dodavši da je rezultat pogibija i ranjavanje vojnika u autobusu, preneli su izraelski mediji.

Izraelska vojska je međutim navela da je ranjen jedan vojnik i da je prenet u bolnicu u kritičnom stanju.

Autobus je zahvatila vatra i crn gust dim dizao se s mesta napada. Posle tog incidenta usledilo je raketiranje naselja na jugu Izraela iz Gaze. Protivraketni sistem „gvozdena kupola“ presreo je desetine raketa i izraelske vazduhoplovne snage napale su mete Hamasa koji vlada Gazom i manje organizacije Islamskog džihada.

Do jutros su palestinski ekstremisti ispalili oko 400 raketa na Izrael, a izraelska vojska je napala oko 100 meta širom pojasa Gaze, gde je poginulo najmanje četvoro ljudi. Rano jutros je raketom iz Gaze pogođena jedna stambena zgrada u Izraelu i poginula je jedna osoba. To je prva žrtva u Izraelu od početka eskalacije nasilja kakvo se ne pamti od kraja pomenutog rata u Gazi, koji je trajao 50 dana.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar