U trendu

Monaška opatija pobedila kamenolom na belgijskom sudu

BRISEL – Monasi opatije Notr-Dam de Sen-Remi u Rošforu, na jugu Belgije, jednoj od samo 14 opatija na svetu koje proizvode trapist pivo, nakon čitave decenije dobili su sudsku borbu s vlasnikom kamenoloma oko čistoće lokalne izvorske vode.

Monasi su tvrdoglavo tvrdili da planovi Lojsta, međunarodne kompanije koju vodi jedna od najbogatijih porodica u Belgiji, da produbi svoj kamenolom krečnjaka i preusmeri izvor Tridene rizikuju da promene jedinstveni ukus njihovog proslavljenog pića, prenosi Gardijan.

Zahvaljujući dokumentu iz 1833. godine, čini se da i proizvođači i obožavaoci piva više ne moraju da brinu. Apelacioni sud u Liježu potvrdio je da, iako vlasnik kamenoloma poseduje i izvor, on nema pravo da „ukloni ili preusmeri svu ili deo vode koja opskrbljuje opatiju“.

Portparol kompanije Lojst Žan Marbean rekao je da će kompanija proučiti presudu pre nego što odluči da li će uložiti žalbu kasacionom sudu. Kompanija je takođe izradila plan B, da se kamenolom proširi u drugom pravcu kako bi se produžio njegov životni vek do 2040. godine.

Saga je počela pre deceniju kada je Lojst objavio svoj plan produbljivanja kamenoloma Boveri u Rošforu kako bi mu produžio zivotni vek od 2022. do 2046. Na ovom mestu radi oko 150 lokalnih stanovnika.

Takva operacija podrazumevala bi pumpanje podzemne vode ispod kamenoloma. Monasi tvrde da bi to uticalo na kvalitet podzemne vode koja je presudan sastojak njihovog piva.

Vlasnik kamenoloma je ponovio ispitivanja da bi pokazao da to nije tačno. Ali monasi Rošfora nisu se dali ubediti i usledila je bitka “između Davida i Golijata”, navodi Gardijan.

Lojst je najveći svetski proizvođač kreča, minerala i dolomita, sa 100 filijala u više od 25 zemalja i 6.400 zaposlenih, i ostvaruje promet veći od milijardu evra.

Nasuprot tome, život u opatiji Trapist – koja se može pohvaliti pivarama koje su opisane kao najlepše u Belgiji – karakterišu molitva, čitanje i ručni rad. Najraniji spomen pivare u manastiru datira iz 1595. godine, ali sadašnja lokacija potiče iz 1899. godine. Voda za pivo crpi se iz bunara unutar manastirskih zidina.

Čuveni kvalitet monaškog piva, međutim, opatiji je doneo značajan prihod, koja od toga ima godišnji promet od oko 14 miliona evra. Prošle godine je najavila planove za svoje prvo novo pivo u 65 godina.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.