U trendu

Mond: Jedinstvo u EU oko Ukrajine uzdrmano posle Makronove ograde od politike SAD prema Kini

Krhko jedinstvo članica Evropske unije oko ruske invazije na Ukrajinu uzdrmano je zbog zahteva francuskog predsednika Emanuela Makrona da EU ne sledi agresivnu politiku Vašingtona prema Kini, piše pariski Mond.

Makronove izjave su naišle na oštre kritike članica EU na severu i istoku Evrope, ali su glasovi razumevanja stigli od nekih evropskih partnera, poput Španije, ali i iz nekih nemačkih političkih krugova.

U Pekingu su nedavno boravili i nemački kancelar Olaf Šolc i španski premijer Pedro Sančes, a trenutno je u poseti predsednik Brazila Lula da Silva.

Danas je u Peking otputovala i šefica nemačke diplomatije Analena Berbok koja je poručila da Kinezima nosi „jedinstven stav EU da je neprihvatljiva promena postojećeg stanja, a posebno vojno zaoštravanje“ oko Tajvana.

Briselski portal Politiko pita „o kakvom se to zajedničkom stavu EU radi“ pošto je Makron predočio da EU podržava politiku Pekinga o „jednoj Kini“, a reč je o dva dela Kine s različitim sistemima.
Makron još ističe da „treba tragati za miroljubivim rešenjem tog pitanja“, što je poruka i Pekingu i Americi da je oružani sukob neprihvatljiv, i da EU ne sme da sledi američku agresivnu politiku prema Kini.

Francuski predsednik je to povezao sa u više navrata isticanim zahtevom da Evropa izgradi „strategijsku autonomiju“ i da ne bude stešnjena između velikih sila, SAD i Kine, i sadašnjeg zaoštravanja „hladnog rata“.

Tvrdnju o pucanju jedinstva EU francuski list temelji i na izveštajima svojih dopisnika iz Brisela, Pekinga, Berlina i Haga, gde je Makron poručio da „biti saveznik ne znači biti vazal“.

On je, ipak, dodao da je „veza sa SAD od suštinske važnosti“, čime je nastojao da ublaži buru neslaganja, naročito u Poljskoj i baltičkim zemljama.

Mond navodi da su Makronove izjave „razbile u paramparčad krhko jedinstvo koje je u EU preovladalo od početka ruske invazije na Ukrajinu“.

Ali, napominje pariski dnevnik, stavovi francuskog predsednika o politici prema Kini, „strategijskoj autonomiji“ i zaoštravanju američkih poteza prema Pekingu, „izbacili su na videlo velika neslaganja unutar EU oko glavnih geopolitičkih zaloga u ovom času“.

Vodeća nemačka opoziciona stranka, konzervativna Hrišćansko-demokratska unija (CDU) odbacila je Makronove poglede, ali se unutar stranke nemačkog kancelara Šolca čuo glas podrške francuskom predsedniku. Šef poslaničke grupe socijaldemokrata (SPD) u Bundestagu Rolf Micenič izjavio da je „Makron u pravu“ i da Nemačka „treba da se čuva da ne postane strana u velikom sukobu SAD i Kine“.

Ugledni berlinski portal Jurointelidžens iznosi mišljenje da Makron nije baš u najbolji čas i na najbolji način rekao to što je rekao, ali ističe i da je neophodno biti „pošten kad su u pitanju mnoge pukotine i nevolje u EU“.

„Nije strategijska autonomija od prvenstvenog značaja za vojnu bezbednost, već pre svega da se spoljna politika usaglasi s ekonomskom i politikom klimatskih promena Evropske unije. A to nažalost nije slučaj u onome što EU čini“, zaključak je berlinskog portala.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.